Merel Profiel

Weet je nog niet wat je wil gaan studeren? Dan ben je hier aan het goede adres. De aanmelddeadline voor bacheloropleidingen zonder numerus fixus staat op 1 mei. Niet in paniek raken, ik ga jullie helpen. Kort geleden heb ik de keuze voor mijn master gemaakt. Na lang twijfelen en tig open dagen en meeloopdagen is het mij eindelijk gelukt, en ik deel mijn tips en ervaringen graag met jullie.

Er zullen vast verschillende redenen zijn voor het feit dat sommige van jullie de keuze nog niet hebben gemaakt. Misschien ben je druk met je (school)examens, ben je nog enorm in twijfel tussen twee studies of misschien heb je nog helemaal geen zin gehad om over je toekomst na te denken. Het kan allemaal. Hieronder heb ik verschillende ‘types’ geformuleerd met bijbehorende gedachten over het maken van een studiekeuze. Maar voordat ik mijn tips/ervaringen onderverdeel over de types, wil ik graag 1 ding kwijt. Lekker cliché, maar echt, probeer eerst uit te vinden wat je nou eigenlijk echt leuk vindt. Wat boeit jou als je de krant openslaat? En over welke onderwerpen weet jij altijd net iets meer te vertellen dan over andere onderwerpen? Op deze manier kan je gerichter zoeken en een opleiding vinden die bij jou persoonlijkheid aansluit in plaats van andersom.

Type 1: Easy rider

Veelvoorkomende gedachten: “Ik heb geen idee waar ik in vredesnaam moet beginnen met oriënteren”, “Studiekeuze? Dat komt nog wel”

Tips:

 1. Ontdek jezelf eens op een andere manier dan bijvoorbeeld die best wel gare interessetesten. Vraag eens aan mensen die dichtbij je staan wat zij typerend vinden aan jou en wat jouw sterke vaardigheden zijn. Dit is weer een andere manier om te kijken naar wat er bij je zou kunnen passen en kan je weer motivatie geven om je verder te oriënteren.
 2. Geloof me, I get it. Het is nou ook niet zo dat je in je examenjaar maar eens even 24/7 met je studiekeuze bezig gaat. Maar, af en toe eens op pad gaan heeft mij wel altijd een goed beeld van de hogeschool/universiteit en ook van de stad gegeven (en je kan er ook gewoon een leuke dag/avond in de stad van maken). Geen idee waar je open dagen en meeloopdagen kan vinden? Zie hier het complete overzicht van het aanbod van open dagen en meeloopdagen.
 3. Heb je net de open dagen of meeloopdagen gemist? Veel decanen houden een overzicht bij met oud-leerlingen die studeren. Je kan de decaan vragen of hij/zij je in contact kan brengen met hen. De voordelen hiervan? Echte ervaringen helpen je beter in je keuze dan de ‘mooi weer’ praatjes die je weleens op open dagen krijgt. En ik zal eerlijk zijn, praten met een student maakt je ook lekker enthousiast over het studentenleven, wat ook weer motiveert.

 

Type 2: Eeuwige twijfelaar

Veelvoorkomende gedachten: “Keuzes maken is zeg maar echt niet mijn ding”, “Mijn interesse is zo breed dat ik voor mijn gevoel nooit een keuze kan maken” en “Zelfs een gerecht kiezen van de menukaart is te veel gevraagd”

Tips:

 1. Zet je keuzes naast elkaar en vergelijk ze op de criteria die jij belangrijk vindt. Dit biedt je een goed overzicht en helpt je knopen door te hakken. Voor een format voor het vergelijken van studies, klik hier.
 2. Denk niet te moeilijk. Misschien zijn er meerdere studies waarin jij goed tot je recht komt en waar je je goed bij voelt. Daar zou je eeuwig over kunnen twijfelen. Op een gegeven moment heb ik met mijn master ook gewoon de knoop doorgehakt, en dat is een hele opluchting.
 3. Kom je er echt niet uit? Je mag je aanmelden voor meerdere studies. Op deze manier kan je de studiekeuzechecks van meerdere studies volgen en daarna altijd nog beslissen voor welke opleiding je je daadwerkelijk inschrijft.

Type 3: Avonturier

Veelvoorkomende gedachten: “Ik weet nog niet of ik wel gelijk wil gaan studeren”, “Ik wil graag erop uit” en “Ik denk na over een tussenjaar”

Tips:

 1. Een tussenjaar kan -weet ik uit ervaring- supergoed werken om even de tijd te nemen en dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Probeer jezelf dan wel uit te dagen: ga op reis, doe vrijwilligerswerk of start met een stage.
 2. Bang dat je blijft hangen in de tussenjaar-vibe? Probeer je in het tussenjaar goed bezig te houden met het plan voor het volgende jaar. Er zijn bijvoorbeeld organisaties als “Breekjaar” of “Tropisch tussenjaar” die tussenjaar-programma’s aanbieden. Dit soort programma’s proberen je voor te bereiden op het maken van een keuze en het studeren op zich. Yes! Zo rol je er zo weer in.

Type 4: Pechvogel

Veelvoorkomende gedachten: “Wat nou als ik niet word geselecteerd voor mijn eerste keuze?” en “Ik heb een plan B nodig”

Tips:

 1. Wat zijn aspecten van je eerste keuze die ervoor gezorgd hebben dat je dat graag wil studeren? Kan je die aspecten terugvinden in andere studies?
 2. Kijk eens naar brede opleidingen. Wist je bijvoorbeeld dat je met een bachelor Liberal Arts & Sciences ook via een bepaalde weg in kan stromen in een master geneeskunde?
 3. Zijn er andere richtingen die jou eigenlijk ook trekken, maar die je nooit echt onderzocht hebt?
 4. Desperately in love met je eerste keuze? Kijk eens naar andere instellingen of andere landen. Instellingen en landen verschillen in hun toelatingseisen en de manier waarop je kan worden toegelaten.
 5. Om je voor te bereiden op de selectiedagen bestaan er een heleboel programma’s die je daarbij kunnen helpen. Decu (Decentrale Selectie Cursus) is er daar één van, op Google kan je er nog veel meer vinden.

 

En dan nog een paar laatste gouden tips:

 • Praat met een professional, iemand waarvan jij denkt: ‘daar zou ik wel mee willen ruilen’. Vraag naar zijn of haar loopbaan, vraag naar de leuke en minder leuke dingen van het werk en kijk of je zo’n richting ziet zitten. Het praten met een professional heeft bij mij voor een groot deel de doorslag gegeven, dus dit is echt een aanradertje.
 • Doe echt gewoon vooral waar je je goed bij voelt. Het is belangrijk dat je je binnen je opleiding op je plaats voelt en dat je interesse hebt in wat je gaat studeren, anders wordt het best wel een lange zit.

Rest mij alleen nog te zeggen: heel veel succes met het doorhakken van de knoop. En, mocht je behoefte hebben aan meer van mijn ervaringen met het kiezen van een studie, ik heb ook een blog geschreven. Je leest hem hier.