Afgelopen woensdag schreven minister Bussemaker en staatsecretaris Dekker van Onderwijs aan de kamer dat zij de komende jaren 30 miljoen euro willen vrijmaken voor een betere begeleiding tijdens de studiekeuze. Het komt nog te vaak voor dat studenten in het eerste jaar wisselen van studie of zelfs afhaken. Dit moet beter kunnen volgens de minister en de staatsecretaris.

In 2018 wordt er door de bewindslieden 10 miljoen euro vrijgemaakt voor een betere begeleiding tijdens de (school)loopbaan. In 2025 zal dit bedrag oplopen tot 30 miljoen euro. Met het geld proberen ze jongeren een beter inzicht te laten krijgen in wat ze kunnen en wat ze leuk vinden, maar ze ook bewust te maken van welke baan ze met de studie kunnen krijgen en of er überhaupt werk in te vinden is.

Het geld dat gebruikt wordt voor betere studiekeuzebegeleiding komt vrij door het afschaffen van de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs. Het afschaffen van de basisbeurs legt een extra druk op een juiste studiekeuze voor de (aspirant-) studenten, omdat de studenten vanaf 1 januari 2015 zelf moeten investeren in hun studie. Als je dan als student een keer (of zelfs meerdere keren) de verkeerde keuze maakt, kan het prijskaartje van het studeren aan een hogeschool of universiteit hoog oplopen. Het is daarom goed dat er extra geld vrijkomt om (aspirant) studenten zo goed mogelijk te helpen met het maken hun studiekeuze.

Universiteiten en hbo’s gaan het geld ontvangen en van hen wordt verwacht dat zij met dat geld gaan samenwerken met middelbare scholen, mbo’s en bedrijven. Dit betekent dat de universiteiten en hbo’s een belangrijke taak voorgeschoteld krijgen. Zij zullen moeten gaan nadenken over hoe ze het geld efficiënt kunnen besteden en daarmee de begeleiding van loopbanen verbeteren.

Om universiteiten en hbo’s te ondersteunen bij de begeleiding van (aspirant-) studenten werkt Bijcollege aan allerlei projecten. Door onder andere het ontwikkelen van studiekeuzechecks en het begeleiden van studiekeuzeworkshops op zowel middelbare scholen als op hogescholen en universiteiten levert Bijcollege al jaren een waardevolle bijdrage aan de verbetering van het studiekeuzeproces.  Een keuze voor een bepaalde opleiding kan veel impact hebben op hoe een jongere zich ontwikkelt en wij vinden het dan ook goed nieuws dat er meer geld vrijkomt om de studiekeuzebegeleiding te verbeteren. Meer weten over de diensten van Bijcollege? Neem dan contact met ons op om geheel vrijblijvend van gedachten te wisselen.

Keultjes, H. (2016, 28 september). 30 miljoen om verkeerde studiekeuzes te bestrijden. Het Parool. Geraadpleegd van: http://www.parool.nl/binnenland/30-miljoen-om-verkeerde-studiekeuzes-te-bestrijden~a4384916/