Afgelopen maandag zijn we begonnen met de studiekeuzeworkshops van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op middelbare scholen. Deze twee weken is het de beurt aan 5 vwo en zijn we te vinden in Hellevoetsluis, Schoonhoven, Rotterdam, Middelburg, Culemborg en Breda.

Net zoals bij 6-vwo proberen we tijdens de eerste studiekeuzeworkshop de leerlingen een stapje verder te brengen in hun studiekeuzeproces. We hebben het in de eerste workshop, die wordt gegeven op de middelbare school zelf, vooral over de talenten, wensen/dromen, vaardigheden en kennis van leerlingen. Ze worden in een door ons ontwikkelde werkvorm uitgedaagd om op zichzelf én elkaar te reflecteren. Naast deze uitdagende taak is er ook ruimte voor meer luchtige gespreksstof. Wat kan je allemaal verwachten als je straks student bent? En hoe zien colleges er eigenlijk uit? De ambassadeurs van de EUR houden graag hun verhaal.

Ook krijgen de leerlingen aan het eind van de eerste studiekeuzeworkshop de kans om de opleidingen van de EUR langs te gaan. De zogenaamde opleidingsruiten die we meenemen vertellen wat je van zo’n studie globaal kan verwachten. Op basis hiervan kunnen de leerlingen voor studiekeuzeworkshop 2, die op de Erasmus Universiteit wordt gegeven, maximaal drie opleidingen uitzoeken waar ze meer over willen weten. Tijdens deze dag wordt er dieper ingegaan op de gekozen studies.

We merken dat de leerlingen die we afgelopen maandag al geholpen hebben erg benieuwd waren naar het studentenleven en het studeren op zich. Leuke en creatieve vragen hebben de revue al gepasseerd. Ook helpen ze elkaar goed met kijken naar wat er misschien bij elkaar zou passen, wat erg waardevol voor de leerlingen kan zijn. Positief geluid dus. Wij hebben zin in de komende studiekeuzeworkshops!

Meer weten over de studiekeuzeworkshops? Neem een kijkje op de website van de EUR of op onze website.