Vandaag staan we op de open dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) om studiekiezers en hun ouders voor te lichten over het proces dat voorafgaat aan het kiezen van een studie. Tijdens onze presentaties op de open dag van de EUR staat de vraag: “Hoe kies ik een studie?” centraal en daarbij gaan wij in op onmisbare stappen in het studiekeuzeproces.

Het studiekeuzeproces bestaat uit zelfbeeldverheldering, horizonverbreding, beslissing en aanmelden. Zelfbeeldverheldering is het moment waarop je als studiekiezer jezelf moet leren kennen om er achter te komen wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je ambities en interesses liggen. Met deze kennis kun je vervolgens gaan kijken naar de opleidingen die er zijn en verbreed je je horizon. Vervolgens komt het moment waarop je knopen kunt gaan doorhakken en maak je een beslissing en tot slot meld je jezelf aan voor een opleiding. Dit proces is verre van lineair en het is niet heel vreemd om op het moment waarop je gaat beslissen, ook weer bij je zelf uitkomt. Vind ik deze studie wel echt leuk? Past die opleiding nu eigenlijk wel bij mij?

Bijcollege ondersteunt onderwijsinstellingen in het voortgezet en het hoger onderwijs om leerlingen en studenten te begeleiden bij het vormgeven van het studiekeuzeproces, het verhelderen van het zelfbeeld, het verbreden van de horizon en de wijze van beslissen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.