Afgelopen week is Bijcollege, in opdracht van Erasmus University Rotterdam (EUR), weer begonnen met het geven van studiekeuzeworkshops op middelbare scholen. Het doel van deze workshops is om leerlingen te begeleiden in het maken van hun studiekeuze. Tijdens de workshops worden leerlingen in kleine groepjes uitgedaagd om over hun eigen capaciteiten, talenten en interesses na te denken en te praten, en deze te koppelen aan de kenmerken van verschillende opleidingen. Het spits werd deze week afgebeten op middelbare scholen in Zwijndrecht, Pijnacker, Ridderkerk en ’s-Gravenzande, en dat was weer hartstikke leuk.

Dat nadenken over (en misschien zelf wel het ontdekken van) hun eigen capaciteiten en talenten doen leerlingen in studiekeuzeworkshop 1. Tijdens een kort voorstelrondje geven ze aan waar ze ongeveer staan in hun studiekeuzeproces. Vervolgens wordt er samen met een student van de EUR gepraat over de verwachtingen van het studeren en natuurlijk ook de verwachtingen van het studentenleven wat daarbij hoort.

Hierna gaan leerlingen aan de slag met het ontdekken en beschrijven van hun vaardigheden, ambities, eigenschappen en kennis, die worden besproken met de workshopleider, maar ook met elkaar. Met een goed beeld over hun eigen kwaliteiten, interesses en drijfveren, lopen de leerlingen ten slotte een rondje door het lokaal, waar posters hangen met opleidingen van de EUR waar de eigenschappen van de opleiding staan opgenomen. Op deze manier kunnen de leerlingen nagaan welke studies goed aansluiten bij zichzelf.

De workshops laten altijd weer duidelijk zien hoeveel verschillen er zijn tussen leerlingen en de wijze waarop zij hun studiekeuzeproces doorlopen en ervaren: de één heeft zijn complete loopbaan al gepland, de ander heeft nog geen idee. Toch merk je dat alle leerlingen over het algemeen enthousiast zijn en serieus bezig zijn met het benoemen en ontdekken van hun capaciteiten, talenten en interesses. Daarnaast schieten ze elkaar te hulp door tips te geven, of talenten en capaciteiten te benoemen die bij hun klasgenoot passen. Leuk om te zien hoeveel klasgenoten eigenlijk over elkaar weten.

Na afloop van de eerste studiekeuzeworkshop kunnen leerlingen aangeven over welke opleiding of opleidingen ze nog meer te weten willen komen. Kort daarop kunnen leerlingen de tweede studiekeuzeworkshop in de reeks volgen, waarvoor ze worden uitgenodigd op de universiteit. Tijdens deze workshops wordt wederom met behulp van uitdagende werkvormen, een heel duidelijk beeld geschetst van de inhoud en de onderwijsmethoden van de opleiding.

Wij hebben er dit jaar weer veel zin in om leerlingen een stapje verder te helpen in het maken van hun studiekeuze. En daarom nog één keer: De studiekeuzeworkshops op de middelbare scholen zijn weer van start!